Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Dodatne mjere za sprečavanje unosa i širenja novog koronavirusa u Hrvatsku (9. ožujak 2020.)

U Hrvatskoj su 9. ožujka 2020. godine donesene dodatne mjere za smanjenje unosa i širenja novog koronavirusa SARS-CoV-2 u Hrvatsku:

Stranci koji ulaze u Hrvasku iz zemalja/područja najviše pogođenih epidemijom bolesti COVID-19 (Kategorija 1*) podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni.

Hrvatski građani koji ulaze u Hrvasku iz zemalja/područja najviše pogođenih epidemijom bolesti COVID-19 (Kategorija 1*)podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji.

Ako nije moguća kućna karantena/samoizolacija, podvrgavaju se 14-dnevnoj organiziranoj karanteni.

Svi hrvatski građani i stranci koji ulaze u Hrvatsku iz šireg popisa zahvaćenih zemalja/područja (Kategorija 2**) podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji.
Nacionalni krizni stožer civilne zaštite objavio je preporuku da se odgode sva organizirana javna okkupljanja na kojima sudjeluje više od 1.000 osoba.
Odluku o odgađanju organiziraniih javnih okupljanja s manje od 1.000 sudionika donose županijski krizni stožeri civilne zaštite na temelju lokalne i opće epidemiološke situacije, osobitostima sudionika i vrsti kontakta među sudionicima.
Preporučuje se cestovni promet preusmjeriti na šest graničnih prijelaza.
Osobe koje zbog prirode posla redovito putuju iz Hrvatske u zahvaćene zemlje/područja (Kategorija 2**) i obrnuto, moraju biti u kućnoj karanteni/samoizolaciji za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Poslodavci su dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost zaštitne opreme i dezinfekcijska sredstva.

*Zemlje/područja Kategorije 1

– Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan

– Talijanska regija Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen (Bolzano)

– Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia

– Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo

– Iran

** Zemlje/područja Kategorije 2

– Kina (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)

– Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)

– Italija: regije Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche

– Hong Kong

– Japan

– Singapur

U nastavku se nalaze Upute za poslodavce i radnike vezano uz nCoV BOLESTI.

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu koronavirusa dostupni su za građane svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati: 091 468 30 32 I 099 468 30 01.

Uputa-poslodavcima-i-radnicima-o-postupanju-vezano-uz-koronavirus

IZVOR: Hrvatski zavod za javno zdravstvo