PRIOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM UČESTALIH NAPADA NA ZAŠTITARE

Najoštrije osuđujemo jučerašnji napad na zaštitarku u Rijeci, kao i sve učestalije brojne napade na zaštitare u obavljanju njihovih poslova, izražavamo pijetet prema svim zaštitarima koji su smrtno stradali u obavljanju svog plemenitog poziva.

Napadi na zaštitare događaju se dok obavljaju zakonom propisane i date javni ovlasti od strane države u zaštiti osoba i imovine, javnih prostora i objekata države, financijskih institucija, trgovačkih centara.

Upućujemo Apel svim nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj da počnu djelovati proaktivno, da se napad na zaštitara tretira kao napad na osobu koja primjenjuje javne ovlasti države  i  da se primjereno sankcioniranju napadači i odvrati ih se od ponavljanja istih djela.

Preko 15 000 zaštitara odgovorno i požrtvovnom svakodnevno 24 sata u smjenama po 12 sati obavljaju svoje poslove, najčešće za minimalnu plaću, izloženi su svakodnevnim stresnim situacijama u kojima moraju odmah djelovati. Zaštitari su ljudi oko Vas, oni su roditelji, Vaši susjedi, prijatelji ili poznanici, oni su „tihi heroji“.

Podsjećamo da u današnjim uvjetima covid-19 pandemije zaštitari imaju  i značajnu ulogu u provedbi javne sigurnosti građana, te održavanja reda i mira u ugovornom opsegu na način da upozoravaju građane na propisani socijalni razmak, korištenje dezinfekcijskih sredstava, kontrole covid potvrda, korištenje zaštitnih maski i pridržavanja drugih higijensko zaštitnih mjera.

Pozivamo Vas sve da u ovo blagdansko vrijeme i tijekom posebnih uvjeta covid-19 pandemije, pokažete razumijevanje i strpljenje prema zaštitarima kada obavljaju svoje poslove, pozivamo Vas na dijalog, izbjegavanje verbalnih sukobljavanja i napada na zaštitare koji obavljaju svoje poslove.

U Zagrebu, 18.12.2021.