U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta danas je, 27. travnja 2018. godine u Zagrebu održana 3. međunarodna sigurnosna konferencija pod nazivom “Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU”.

Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva te drugih stručnjaka na području nacionalne sigurnosti i vanjske i sigurnosne politike EU, konferenciji su nazočili izaslanik Predsjednice RH, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj dr. Michael Lange.

Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila značaj sigurnosti kroz nacionalnu, vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

Otvarajući Konferenciju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio se svim sudionicima Konferencije istaknuvši kako je na ovako važnoj Konferenciji bitna sinergija hrvatskog i europskog parlamentarizma. Naglasio je kako su sigurnosni izazovi s kojima se danas suočavamo transnacionalni, od pitanja terorizma, ratova, migracija, nestabilnosti u našem susjedstvu, korištenja kemijskog oružja, pa do brzo mijenjajućih i u nekim segmentima, sasvim razvidno promijenjenih globalnih odnosa.

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević govorio je o Strategiji nacionalne sigurnosti, njezinom značaju i prioritetima te o konceptu zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ali i obrane. “Hrvatska svoju sigurnost vidi kao nedjeljivu od europske sigurnosti i želi ju graditi pridonoseći tako i jačanju unutarnje i ukupne sigurnosti Europske unije“, rekao je ministar Krstičević naglasivši: „Međuzavisnost i korelacija između unutarnje i vanjske sigurnosti, nacionalne i regionalne, europske i globalne je velika i snažna, a to se pokazalo 2015. godine, u vrijeme kada smo održavali 1. sigurnosnu konferenciju u Zagrebu”.

U sklopu konferencije održan je panel na temu „Nacionalna i europska sigurnost“ u kojemu su sudjelovali izaslanik Predsjednice RH, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalne sigurnosti Vlado Galić, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, državna tajnica u MUP-u Terezija Gras, savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc, dekan Sveučilišta “VERN” prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i umirovljeni brigadni general Savezne Republike Njemačke Reiner Meyer zum Felde.

Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU

Cijeli izvještaj s konferencije pročitajte OVDJE.

Izvor:www.morh.hr