U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara–strukovne zaštitarske komore pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, pokroviteljstva Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, Konfederacije europskih sigurnosnih službi-COESS-a, Njemačke komore industrije privatne sigurnosti-BDSW, ASIS-a, Europskog udruženja korporativne sigurnosti, European Certification Body-ECB, Hrvatske udruge banaka, održana je međunarodna konferencija hrvatske industrije sigurnosti: „HRVATSKA 2020 – 1# EU“.

 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA HRVATSKE INDUSTRIJE SIGURNOSTI:

„HRVATSKA 2020 – 1# EU“

  1. travanj 2019, Kristalna dvorana, Hotel THE WESTIN ZAGREB

 

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara–strukovne zaštitarske komore pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, pokroviteljstva Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, Konfederacije europskih sigurnosnih službi-COESS-a, Njemačke komore industrije privatne sigurnosti-BDSW, ASIS-a, Europskog udruženja korporativne sigurnosti, European Certification Body-ECB, Hrvatske udruge banaka, održana je međunarodna konferencija hrvatske industrije sigurnosti: „HRVATSKA 2020 – 1# EU“.

U svjetlu priprema Republike Hrvatske kao najmlađe članice Europske unije za predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, gdje je sigurnost Europske unije, njenih građana i postignutih vrijednosti jedan od najvažnijih prioriteta, organizirana je međunarodna konferencija hrvatske industrije privatne sigurnosti. Ova Konferencija razvojna je platforma novih znanja i informacija, razmjene mišljenja, ideja, kontakata i novih partnerstva. Konferencija omogućava umrežavanje i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u industrije sigurnosti i zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca.

Damir KrstičevićNa Konferenciji je sudjelovao gospodin Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade, predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane RH, u ime Ministarstva unutarnjih poslova gospodin Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore gospodin Dražen Lučić, predsjednica, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Goran Šarić, ravnatelj Institut za istraživanje hibridnih sukoba gospodin Gordan Akrap, generalna direktorica CoESS–a gospođa Catherine Piana i direktor za odnose sa Europskom komisijom Alexander Frank, Yvan De Mesmaeker, generalni tajnik European Corporate Security Association – ECSA, Harald Olschock, izvršni direktor njemačkog BDSW-a, predsjednik slovenske Komore za privatnu zaštitu gospodin Branko Slak, predsjednica makedonske Komore za privatnu zaštitu Verica Mileska Stefanovska, predsjednik Upravnog odbora Komore zaštitara Federacije BIH gospodin Malik Krivić, generalni tajnik Komore Srbije gospodin Aleksandar Nedić, predstavnici Hrvatske udruge banaka, predstavnici diplomatskog zbora, akademske zajednice te drugi visoki uzvanici i predstavnici tvrtki i institucija industrije privatne sigurnosti.

Na početku konferencije sudionicima se obratio gospodin Damir Krstičević, kao potpredsjednik Vlade, predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane RH i predstavio postignuća na planu razvitka sustava domovinske sigurnosti, istaknuvši kako se intenzivno radi na uspostavi i sveučilišnom akreditiranju specijalističkog poslijediplomskog Studija domovinske sigurnosti, na kojemu će se od 2020. godine školovati više razine upravljačkog kadra iz tijela sustava domovinske sigurnosti, pa i iz industrije privatne sigurnosti.

Damir Krstičević

Ministar Krstičević istaknuo je kako je pripremljen nacrt prijedloga Uredbe Vlade RH o uvjetima i kriterijima angažiranja pravnih osoba privatnog i javnog sektora u aktivnostima sustava domovinske sigurnosti i kako je u tijeku izrada Priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, koji će biti izrađen do kraja prvog tromjesečja 2020. godine. “Priručnik i spomenuta Uredba Vlade te Studij domovinske sigurnosti bitno će doprinijeti optimiziranju procesa upravljanja i ubrzavanju procesa odlučivanja u izvanrednim i kriznim stanjima”.

Podsjetio je i kako je prošle godine donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga. Prije tjedan dana održana je nacionalna vježba “Kibernetički štit 2019″ tijekom koje je članovima Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i predstavnicima brojnih drugih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave na ilustrativan način prezentirano što znači donošenje ovoga zakona i s čime se, kada je u pitanju kibernetička sigurnost, susrećemo u skoroj budućnosti, koja je zapravo već tu”, rekao je ministar Krstičević.

“Sigurnost mora biti sveobuhvatna, mora biti integrirana, pa se ni one tradicionalne sposobnosti i domene sigurnosne zaštite ne smiju zanemariti. Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, onda je država ta koja mora stvoriti okvir za razvoj tog područja”, zaključio je ministar. Istaknuo je da se taj okvir sustavno gradi, počevši od Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, dodavši da je sastavni i važan element sustava domovinske sigurnosti i industrija privatne sigurnosti.

U uvodnom dijelu Konferencije sudionicima se obratila predsjednica Ceha gospođa Lidija Stolica:

U ime članica i članova Ceha i svoje osobno ime želim vam svima srdačnu dobrodošlicu na međunarodnu konferenciju HRVATSKE INDUSTRIJE SIGURNOSTI: „HRVATSKA 2020 – 1# EU“.

U ovoj godini obilježava se 70 godina od osnivanja NATO saveza, 30 godina od osnivanja Konfederacije europskih sigurnosnih službi-COESS-a, a 1. travnja obilježeno je i 10 godina članstva Republike Hrvatske u NATO savezu, na što smo kao strukovno udruženje i jako ponosni, te upućujemo naše iskrene čestitke. Jučer smo bili domaćin prvog sastanka Komora industrije privatne zaštite Europske unije i regije sa ciljem jačanja međusobne suradnje, razvoju novih platformi djelovanja koja uključuje akademsku zajednicu i stručnjake iz prakse, sve to sa ciljem zajedničkog provođenja europskih projekata. Jedan takav uspješno završeni Projekt je bio TRAIN BRAIN SOFT.

Na razini Europske unije unutar Konfederacije europskih sigurnosnih službi, COESS-a, koje smo i mi članica, zaposleno je preko 2 milijuna aktivnih licenciranih osoba i djeluje preko 45 000 pravnih subjekata. Aktivni smo partner u sigurnosti i zaštiti EU, sugovornik sa Europskom unijom, sindikalnom središnjicom UNI Europom, vodeći posebnu pažnju o socijalnom dijalogu i koheziji.

Lidija StolicaU industriji privatne sigurnosti u Republici Hrvatskoj radi preko 15 000 licenciranih djelatnica i djelatnika koji svakodnevno aktivno daju svoj doprinos sigurnosti i zaštiti građana i imovine u Republici Hrvatskoj. Privatnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj da bi ostvarila svoj puni potencijal i bila aktivni dionik sustava domovinske sigurnosti, potrebno je iskreno zajedništvo, međusobna potpora, uvažavanje i vrednovanje, ravnopravan odnos i partnerstvo u cilju ostvarivanja sigurnosti.

Privatnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj potrebno je prepoznavanje i priznavanje od nadležnih državnih tijela, organizacija, agencija kroz širu, veću i otvoreniju suradnju kroz javno-privatno partnerstvo. Javno-privatno partnerstvo svojim sinergijskim učinkom na zaštitu osoba i imovine daje građanima jednu dodatnu korist i kvalitetu života.

Svi mi koji se zajedno bavimo privatnom sigurnosti svjesni smo odgovornosti, potrebne profesionalnosti i važnosti naše uloge u javno-privatnom partnerstvu!

Javno-privatno partnerstvo nije samo odluka koja će se donijeti određenim pravnim aktom, ona je trajni proces, aktivnog partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora, koji se bazira na povjerenju, stručnosti i kvaliteti. Pitanje sigurnosti složeno je i zahtijeva uključivanje svih koji mogu, žele, hoće, kojima je to u opisu posla, kreatorima zakona, donositeljima odluka jer odgovornost leži na svima nama.

Upravo stoga Hrvatski ceh zaštitara pokrenuo je nacionalnu kampanju:

„ZAJEDNO U PREVENCIJI ZA SIGURNU HRVATSKU i EU“

Kampanja se provodi u cilju podizanja razine svijesti, znanja, educiranosti stručne i opće javnosti o važnosti i značaju prevencije u segmentu sigurnosti i djelovanju i položaju privatne industrije sigurnosti u zaštiti Republike Hrvatske i sigurnosti Europske unije.

Kampanja će se provoditi ciklusom stručnih rasprava, okruglih stolova, konferencija, edukacija i izdavaštvom.

U Republici Hrvatskoj brojni sektori poput turizma, financija, telekomunikacija, kritične infrastrukture, zdravstva, prometa, logistike, trgovine imaju sve veću potrebu za većom razinom profesionalnosti, znanja, specijalizacije za obavljanje poslova u industriji privatne sigurnosti. Svi znamo koliko je sigurnost krucijalna za jednu nama tako važnu industriju kao što je turizam. Prepoznaje se važnost i potreba cjeloživotnog obrazovanja, veće specijalizacije, stjecanja novih znanja, kompetencija i kvalitete.

U zadnjih godinu dana u Republici Hrvatskoj svi smo bili dosta aktivni oko donošenja novog Zakona o privatnoj zaštiti. Sakupljena mišljenja i primjedbe svih uključenih rezimirali smo i prenijeli nadležnima putem E-savjetovanje koje je završilo 16. ožujka.

Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora u proteklom je vremenu organizirala okrugle stolove i rasprave za pravne osobe i obrte licencirane za poslove privatne zaštite, akademsku zajednicu, neovisne stručnjake, menadžere sigurnosti, korisnike usluga, predstavnike objekata kritične infrastrukture i dionike sustava domovinske sigurnosti sa ciljem informiranja, upoznavanja i aktivnog uključivanja u davanje mišljenja, prijedloga i sugestija na predloženi nacrt prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti s ciljem što kvalitetnijeg i boljeg normativnog uređenja djelatnosti.

Prošli petak 29.03. dobili smo očitovanja od strane Ministarstva unutarnjih poslova na predložene dopune i izmjene prijedloga Zakona. Nažalost većina prijedloga nije prihvaćena tako da nismo u potpunosti zadovoljni. Smatramo da je taj zakonski okvir važniji i obuhvatniji za cijelo društvo, od onoga što mi percipiramo u našem spektru događaja.

Osim spomenutog Zakonskog uređenja naše djelatnosti pred našom strukom brojni su izazovi i aktivnosti koje je potrebno provoditi:

  • shvaćanje vrednovanja sigurnosti,
  • ulaganja u sigurnost ne kao trošak već kao investicija
  • promjena u postupcima nabave tako da faktor cijene nikako ne bude odlučujući
  • sklapanja granskog kolektivnog ugovora
  • promjena uvjeta i položaja zaposlenih i licenciranih osoba u smislu njihovih ovlasti
  • povećanja primanja jer su sada gotovo 50% ispod prosjeka RH

Svi mi zajedno ne želimo odlazak kvalificiranog kadra jer to dovodi do erozije kvalitete usluga. Nova zakonska rješenja i mogućnost rada osoba koje su u mirovini može pomoći i donekle kadrovski ispuniti određene „rupe“, ali to svakako ne može okrenuti trend i riješiti probleme kadra.

Potrebno je da svi mi zajedno shvatimo da je Privatna zaštita sektor koji na prvom mjestu treba imati onaj osjećaj ponosa i želje za radom i sudjelovanju u sigurnosti svih nas u RH. Mi možemo i želimo biti dio te jedne velike sigurnosne obitelji.

Gospodin Konrad Adenauer, bivši njemački Kancelar dao je tada Izjavu koja se vrlo često koristi. Izjava je vrlo jednostavna, a zapravo tako snažna: „SIGURNOST NIJE SVE, ALI SVE BEZ SIGURNOSTI JE NIŠTA”.

Još jednom zahvaljujem svim našim pokroviteljima, predavačima, partnerima, donatorima i prijateljima što su podržali održavanje ove konferencije i svima vama koji ste se odazvali na naše pozive u ovolikom broju i dali podršku strukovnom rada Cehu za razvoj hrvatske industrije privatne sigurnosti.

dr. sc. Damit TrutU uvodnom dijelu konferencije obratio se pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, prezentirajući ustroj novoosnovanog Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, kao rezultat implementacije poslova i nadležnosti bivših organizacija (Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Hrvatskog centra za razminiranje i Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom), posebno se osvrnuo na ulogu i nadležnost inspekcijskih poslova unutar Ravnateljstva. Upoznao je sudionike konferencije o objedinjavanju inspekcija koje se odnose na zaštitu od požara, vatrogastvo, civilnu zaštitu, proizvodnju i promet eksplozivnih tvari i oružja, protuminsko djelovanje, radiološku i nuklearnu sigurnost, kao i za privatnu zaštitu i detektivske poslove. Inspekcija za privatnu zaštitu i detektivske poslove naročito je važna u svjetlu pružanja stručnih, pravnih i savjetodavnih usluga pravnim osobama i obrtima za obavljanje poslova tjelesne i tehničke zaštite i detektivskih poslova, kao i nadziranja pravilnosti obavljanja tih poslova, sukladno zakonskoj regulativi. “Ono što zaštitarska struka pruža je sigurnost i zaštita te je kao takva, važan dio ostalih struktura koje se bave procesima stvaranja stanja sigurnosti. Štititi ljudske živote i imovinu je opasan i odgovoran posao. Stoga zaštitari zaslužuju status i prepoznatljivost kakvu imaju vojska i policija”, dodao je pomoćnik Trut, naglašavajući kako i ta struka treba pratiti europske trendove i biti dodatna garancija sigurnog života građana Hrvatske, kao i njenih gostiju. “Hrvatska industrija privatne sigurnosti ima mogućnosti, znanja i sposobnosti biti izvoznik brenda „sigurnost“ zemljama Europske unije i priliku to pokazati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije”, zaključio je Trut te ujedno otvorio konferenciju.

Nakon uvodnog dijela, krenuo je radni dio Konferencije izlaganjem gospodina Yvana De Mesmaekera, generalnog tajnika European Corporate Security Association na temu: „PRIVATNA INDUSTRIJA SIGURNOSTI – KOMPONENTA SIGURNOSTI EUROPSKE UNIJE“ Gospodin De Mesmaeker se posebno osvrnuo na zaštitu kritične infrastrukture kao ključne, da je 90 posto KI u rukama privatnih operatera koji, pak, koriste privatnu sigurnost. Kao glavne izazove u sigurnosti naveo je kompleksnost kriminala, kompleksnost financijskih prijevara i terorizam i cyber kriminal. Također je rekao da podijeljenost ne bi trebala vladati između privatnog i javnog sektora već da treba jačati javno-privatno partnerstvo.

U svom izlaganju gospođa Catherine Piana, generalne direktorice CoESS–a na temu: „IZAZOVI I PRILIKE ZA INDUSTRIJU PRIVATNE SIGURNOSTI U EU DANAS I SUTRA“, predstavila je projekt „Anticipating, Preparing and Managing Employment Change in the Private Security Industry“ i naglasila važnost javno-privatnog partnerstva, značaj cjeloživotnog obrazovanja u industriji sigurnosti, važnost primjene kvalitete i standarada u sigurnosti i izazove s kojima se industrija suočava-demografskim promjenama, novim izazovima, potrebi jačeg privlačenja mladih ljudi u sektor.

Gospodin Harald Olschock, Izvršni direktor njemačkog BDSW-a u svom izlaganju: „PRIVATNA INDUSTRIJA SIGURNOSTI – VAŽNA KOMPONENTA NJEMAČKE SIGURNOSNE ARHITEKTURE“ naglasio je značaj: suradnje javnog i privatnog sektora, sinergijskog učinka na unutarnju sigurnost jačanjem suradnje policije i industrije privatne sigurnosti, cjeloživotne edukacije i praktičnih primjera suradnje, partnerstva sa policijom, razmjene informacija i uspostavu kontakt točaka javnog i privatnog sektora sigurnosti.

Nakon prvih izlaganja uslijedila je prva Panel diskusija: „PRIVATNA INDUSTRIJA SIGURNOSTI SASTAVNI DIO SIGURNOSTI EU“ na kojem su sudjelovali gospođa Piana, gospodin De Mesmaeker i gospodin Olschock, a čiji je moderator bio prof. Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

U svom izlaganju Predsjednik uprave SECURITAS Hrvatska gospodin Ivan Ročić, na temu: „ŠTO DONOSE INTEGRACIJA I DIGITALIZACIJA U INDUSTRIJI PRIVATNE ZAŠTITE“ predstavio je međunarodnu Securitas grupaciju, njeno djelovanje u RH i koje promjene i inovacije u njeno poslovanje su donijele integracija i digitalizacija.

Izlaganjem na temu: „SPECIJALIZACIJA KLJUČ USPJEHA U INDUSTRIJI PRIVATNE SIGURNOSTI“, Damir Golenko, dipl. pol. dao je komparativni pregled stanja privatne zaštite sa stajališta edukacija te potrebnih znanja i vještina. Također utjecaj i potrebu cjeloživotnog obrazovanja i kako ono utječe na razvoj osobe i društva, te koje se nova zanimanja pojavljuju u privatnoj zaštiti.

Na Panelu: „HRVATSKA INDUSTRIJA SIGURNOSTI ZA SIGURNU EU“ sudjelovali su gospodin Ivan Bilač, ECCOS, Renata Dončević, ALARM AUTOMATIKA, Ivan Ročić, SECURITAS Hrvatska, Dragutin Vdović, KERBER, Matija Mandić, KING ICT, a moderator je bio Robert Pažitka, Pro alarm rješenja.

Na panelu predstavljena su vlastita iskustva u radu i rješenja primjenjiva u EU i regiji. Razgovaralo se o potrebnim potporama industriji sigurnosti u njihovom radu od nadležnih državnih tijela, te o normativnim uređenjima industrije privatne sigurnosti u EU, regiji i novom Zakonu o privatnoj zaštiti u RH.

U utjecaju dezinformacija na sigurnost i procese u današnjem društvu visoke razine informatiziranosti i utjecaja Interneta, mjerama i postupcima koji se provode i planiraju provoditi u svrhu preveniranja i prepoznavanja i kritičkog promišljanja održana je Panel rasprava: „DEZINFORMACIJE I SIGURNOST“. Na panel raspravi su sudjelovali: gospodin Josip Popovac, Agencija za elektroničke medije, gospođa Ivana Petrović, Nova TV, gospodin Tihomir Vinković, HRT, gospodin Roman Domović, Tehničko veleučilište, a moderator je bio gospodin Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

U svom izlaganju „IZAZOVI I RJEŠENJA U CYBER ZAŠTITI SIGURNOSNIH SUSTAVA“, gospodin Gabor Szucs, konzultant za rješenja, Bosch sigurnosni i zaštitni sustavi govorio je o trendovima u sigurnosnim i zaštitnim rješenjima u svijetu Interneta stvari (IoT), prikazao je potencijalne prijetnje i osjetljive čimbenike. U današnjem svijetu postavlja se pitanje kako možemo osigurati podatke i zaštititi privatnost pouzdanim rješenjima – Bosch kao odgovor ima pristup u četiri stupnja zaštite uzimajući u obzir cjelokupnu infrastrukturu.

Izlaganjem „SIGURAN DATA CENTAR – TEMELJ CJELOKUPNE IT SIGURNOSTI“, gospodin Boris Boltižar, voditelj IT prodaje tvrtke Rittal predstavio je mogućnosti koje Rittal ima u zaštiti podatkovnih centara od fizičkih opasnosti: požara, vlage, korozivnih plinova, poplave, provale, prašine, pa čak i od eksplozije te elektromagnetskih zračenja. Ukazao je da se nesagledavanjem problema fizičke sigurnosti i učinkovitog hlađenja podatkovnog centra riskira njegova dostupnost, što povećava vjerojatnost prestanka njegovog rada (downtime), a time i kontinuiteta poslovanja. Predstavio je rješenja tvrtke Rittal koja su u potpunosti sustavno testirana, certificirana, modularna, skalabilna i mobilna.

Za kraj je je organizirana panel diskusija: Industrija privatne sigurnosti- pogled izvana uz moderiranje Matije Mandića, KING ICT kroz koji smo čuli razmišljanja vrhunskih hrvatskih stručnjaka o tehnologijama koje su vrlo važne u implementaciji i razvoju sigurnosnih rješenja (komunikacija, kibernetička sigurnost, procesiranje podataka, razvoj sofisticiranog hardvera). Vladimir Čeperić, docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, je kroz primjere iz prakse objasnio da je sve veći fokus na primijenjenoj vrijednosti u istraživanju i razvoju te da kroz projekte na kojima rade vrlo uspješno adresiraju najnovije tehnologije poput ulančanih blokova (eng. blockchain), strojnog učenja (engl. machine learning) te primjenjuju u praksi koncepte umjetne inteligencije. Nikša Orlić, kao suvlasnik firme Geolux, koja je proizvođač visoko sofisticiranog hardvera, kroz projekte koje razvijaju (radarska tehnologija, detekcija dronova, specijalne kamere..) pokazao je da se i u Hrvatskoj mogu razvijati sofisticirani inovativni projekti, koji su prepoznati u svijetu te da vrlo uspješno surađuju s međunarodnim timovima (NATO Science and Technologies), kao i HR akademskom zajednicom kroz EU projekte istraživanja i razvoja. Tomislav Štivojević, pomoćnik ravnatelja za Nacionalni CERT, objasnio je da incidenti u kibernetičkom prostoru nisu nimalo bezazleni te da predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti te isto tako mogu ozbiljno ugroziti poslovanje velikih korporacija. Nataša Malić, direktorica Sektora za pristupne mreže u Hrvatskom Telekomu, nam je objasnila potencijale komunikacijske infrastrukture u kontekstu velike ekspanzije IoT tehnologije i prihvata milijardi senzora koji će vrlo skoro biti dio globalne mreže te nam je predstavila benefite 5-te generacije mobilnih mreža (5G) u kontekstu primjene u industriji sigurnosti.

Izvori: HCZ, MUP RH, MORH, HRT i Zaštita.

 

Preuzmite objavu konferencije u PDF dokumentu