Skup je okupio više od stotinu sudionika, menadžera sigurnosti, vlasnika i direktora zaštitarskih tvrtki i poduzeća koja posluju u području sigurnosti.

Suočeni smo s novim sigurnosnim izazovima u Europi. Kakve odgovore imamo na novonastale probleme, pitanje je koje je postavio Damir Funčić predsjednik Hrvatskog ceha zaštitara na početku godišnje konferencije pod nazivom “Privatna zaštita 2016. – Novi sigurnosni izazovi – pogled unaprijed” održanoj u Zagrebu.

Skup je okupio više od stotinu sudionika, menadžera sigurnosti, vlasnika i direktora zaštitarskih tvrtki i poduzeća koja posluju u području sigurnosti. Konferencija je održana uz generalno pokroviteljstvo Konfederacije europskih sigurnosnih službi (CoESS) uz podršku MUP-a,  Europskog certifikacijskog tijela (European Certification Body; ECB), Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, slovenske zaštitarske komore ZRSZV te tvrtki Bosch sigurnosni sistemi i Hikvision.

Funčić je u uvodnom govoru napomenuo da iako je Direktiva CoESS-a o postupcima javne nabave o kojoj je bilo riječi na prošloj konferenciji HCZ-a trebala stupiti na snagu u Hrvatskoj u veljači, to se još nije dogodilo.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti izjavio je da se kao zastupnik u Gradskoj skupštini osjeća osobito ponosno što je domaćin ove konferencije upravo Grad Zagreb koji je proglašen najsigurnijom metropolom u konkurenciji 28 europskih metropola.

“Nažalost nismo uspjeli izgraditi zaštitarski poziv kao životni poziv u ovih 20 godina. Potrebno je stoga napraviti korak više za vrijeme koje je pred nama”, dodao je Ostojić.

Aimé Lyagre, član Upravnog odbora direktora COESS-a predstavio je tu konfederaciju s naglaskom na njene aktivnosti u idućem periodu. Lyagre kao predsjednik Radnog odbora za zaštitarstvo COESS-a predstavlja konfederaciju nacionalnih udruženja 34 europske države čije članice djeluju u području privatne sigurnosti, koja okuplja preko 51.000 tvrtki i predstavlja više od 2,2 milijuna zaposlenih u sektoru sigurnosti. CoESS je primarni sugovornik za EU kreatore politike i sustavno se konzultira pri donošenju EU politika i strategija, koje imaju utjecaj na kratkoročne ili dugoročne interese industrije privatne zaštite.

Falko Adomat, generalni tajnik ECB-a (European Certification Body) i Klaus Lienland, direktor poslovnog razvoja Bosch sigurnosnih sistema za istočnu Europu, Srednji istok i Afriku bili su idući govornici. Falko Adomat predstavlja neovisno certifikacijsko tijelo prema ISO/IEC 17065. Spomenuto tijelo izdaje ECB-s certifikat koji garantira najveću razinu sigurnosti proizvoda prema EU standardima. Adomat je na konferenciji bio u funkciji projekt menadžera Međunarodnog sigurnosnog udruženja (ESSA-The International Security Association), a riječ je o vodećem udruženju industrije sigurnosti za sigurnosne proizvode na europskom i internacionalnom nivou, koje okuplja članice iz 36 europskih država. Klaus Lienland je predstavio Bosch sigurnosne sisteme koji se s preko 12.000 suradnika nalaze među vodećim globalnim proizvođačima opreme i uređaja, odnosno pružatelja rješenja i usluga u području sigurnosti, zaštite i komunikacija. Lienland će svoja znanja podijeliti sa slušateljima kroz prezentaciju na temu “Novi izazovi sigurnosti – kako će sigurnosne tehnologije osigurati budućnost” pa je tako rekao da će do 2020. godine više od 40 posto svih sigurnosnih uređaja biti IP povezano.

Antun Krešimir Buterin, menadžer poslovnog razvoja za Jadransku regiju kompanije Hikvision i Ilia Yashmakov, menadžer za Istočnu Europu predstavili su na konferenciji ovog i trenutno najvećeg svjetskog proizvođača videonadzornih kamera, videonadzorne opreme i rješenja. Liderstvo u razvoju naprednih tehnologija u globalnoj industriji sigurnosti Hikvision postiže prisutnošću u više od 100 zemalja, a njihova je glavna snaga u tome što čak osam posto godišnje zarade ulažu u u istraživanje i razvoj inovacija. Posebna se pažnja posvećuje upravo novitetima.

Predavanje je održao i Branko Slak, predsjednik slovenske zaštitarske komore (Zbornica), koji j govorio o primjeni zakonske regulative i novom kolektivnom ugovoru u privatnoj zaštiti u Sloveniji, kao i potrebi za inspekcijskim nadzorima.

Neven Martić, dopredsjednik Ceha i predsjednik Uprave tvrtke AKD-Zaštite govorio je o dronovima kao sigurnosnom izazovu. Rekao je da zakonski propisi dobro reguliraju pitanje uporabe dronova i bespilotnih letjelica no kad je riječ o zloupotrebi postoje određene nejasnoće. Sve bespilotne letjelice i dronovi moraju imati dozvolu. Neispravno rukovanje dronovima predstavlja također veliki sigurnosni izazov. Pod opasnim korištenjem dronova smatra se njihova upotreba prilikom špijunaže, krijumčarenja, terorističkog čina i narušavanja privatnosti. Govoreći o zaštiti od dronova spomenuo je da postoje sustavi detekcije dronova, poput audio detekcije, GPS detekcije, detekcije radio frekvencije, video detekcije i termalne detekcije. Dronovi mogu postrati velika prijetnja za privatna, javna i poslovna područja. U pogrešnim rukama dronovi mogu biti iznimno opasni.

Boris Popović, član upravnog odbora HCZ-a i predsjednik Uprave tvrtke Alarm automatika govorio je o tome na koji način na sigurnosni sektor utječe promjena tehnologije. “Svijet je u velikim problemima jer se smanjuje broj radnih mjesta a nova se ne otvaraju. Ide se previše na produkciju, pa tako svaki posao gdje nije važan odnos s kupcima i kreativnost moči će biti automatiziran”, rekao je Popović te ukazao da će zahvaljujući Internetu stvari u u budućnosti svijet biti u potpunosti povezan, a slijedeći veliki korak je umjetna inteligencija. “Tehnologija se međutim razvija puno brže nego društvo i zbog toga društvo za neke stvari još uvijek nije spremno”, zaključio je Popović.

Posljednje predavanje održao je Ivan Funčić, član UO HCZ-a i regionalni direktor zaštitarske tvrtke Securitas Hrvatska. On je govorio o alatu za procjenu rizika u privatnoj zaštiti (OIRA), dok na završetku službenog dijela programa održana panel diskusija na temu novih sigurnosnih izazova i privatne zaštite. U diskusiji su sudjelovali Popović, Yashmakov, Adomat, Lienland i Vlado Zorić, predsjednik hrvatske podružnice međunarodne sigurnosne organizacije ASIS.

“Konferencija je organizirana u cilju unapređenja i razmjene znanja i najboljih praksi u djelatnosti privatne zaštite na razini Europske unije. Skup je istovremeno omogućio umrežavanje i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca”, dao je zaključnu ocjenu skupa predsjednik HCZ-a Damir Funčić.

Izvor: Best banking magazin