U Ministarstvu obrane RH, u ponedjeljak, 22. svibnja 2017. održan je Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske s predstavnicima područja zaštite i sigurnosti.

Organizator Okruglog stola bilo je Ministarstvo obrane RH, na inicijativu Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske, na kojem su se okupili predstavnici: Hrvatske gospodarske komore – Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti, Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge zaštitarske djelatnosti, ASIS- Chapter Hrvatska, Menadžeri sigurnosti i brojni predstavnici Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore.

Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane gospodin Damir Krstičević u svom je izlaganju istaknuo kako je s obzirom na promjene sigurnosnog okružja, promijenjen pristup izradi Strategije nacionalne sigurnosti. “Novi pristup podrazumijeva preventivno djelovanje, zaštitu univerzalnih vrijednosti, načina života, prosperiteta i opstojnosti, komplementarnost i usklađeno djelovanje te inkluzivnost. Vas poslodavce, vidimo kao partnere i potporu sustavu, jer izrada ovog važnog strateškog dokumenta zahtijeva konsenzus svih segmenata društva. A sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo garantirat će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost”, istaknuo je ministar Krstičević.

Nakon izlaganja Potpredsjednika Vlade i ministra obrane gospodina Damira Krstičevića sudionicima je u ime povjerenstva Nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske predstavila gospođa dr. sc. Anita Perešin.

Predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica izrazila je zadovoljstvo održavanjem ovog Okruglog stola za predstavnike s područja privatne zaštite i sigurnosti, i po prvi puta mogućnosti aktivnog sudjelovanja u njenom oblikovanju kroz stručnu javnu raspravu.

“Pozdravljam izradu ove Strategije nacionalne sigurnosti koja donosi novi pristup i uključuje i javni i privatni sektor, udruge građana i društvo u cjelini”, rekla je Lidija Stolica.

Predsjednica Ceha je povodom obilježava 25 godina djelovanja Ceha potpredsjedniku Vlade i ministru obrane gospodinu Damiru Krstičeviću dodijelila Zahvalnicu za potporu i suradnju u radu Ceha Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti

Nakon izlaganja Nacrta Strategije nacionalne sigurnosti uslijedila je stručna rasprava i razmjena mišljenja u kojoj su aktivno sudjelovali predstavnici strukovnih udruženja i predstavnici Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti.

(Izvor: www.morh.hr/Ured Ceha)