Od 6. do 8. rujna u beogradskom hotelu Crowne Plaza održan je najveći regionalni skup i sajam sigurnosne industrije Adria Security Summit 2016. Organizaciju susreta potpisuje magazina&s Adria, stručni medij za kompletna sigurnosna rješenja, zajedno s partnerskim strukovnim udruženjima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Cilj Summita je pospješiti razvoj nove ekonomske grane suradnjom proizvođača, distributera, instalatera, sistem-integratora, projektanata i krajnjih korisnika koji aktivno sudjeluju na regionalnom tržištu sigurnosti.

Nakon izuzetno uspješnog prošlogodišnjeg susreta, organiziranog u Sarajevu, kao što se i pretpostavljalo, konferencija u Beogradu premašila je sva očekivanja, kako po broju sudionika, izlagača i sponzora, tako i po kvaliteti konferencijskog dijela programa, dodatnih usluga i svih preostalih organizacijskih segmenata. Dva radna dana ponudila su zanimljiva promišljanja o nadogradnji sigurnosti, mogućnost uvida u najnovija tehnološka dostignuća vodećih svjetskih kompanija iz ove oblasti te novine oličene u takmičarskom dijelu uspješno implementiranih projekata umrežavanju kompanija u vidu speed networkinga.

Brojka od 46 izlagača i 58 sponzora gotovo je udvostručena u odnosu na prošlu godinu, obuhvativši kompanije: Bosch, Dahua, Hikvision, DBS, Antenall, Salon bankarske opreme, Johnson Security, Ateis, IP Way, Assa Abloy, Alarm automatika, Evva, Axis, Cisco, Grundig, Honeywell, Milestone, Sony, Jantar, Spinnaker, G4S, D-Link, Birosafe, Protekta, Oberthur, SBT, Hytera, Avigilon, TeleGroup, Vucomm idr. Također, posjeta više od 500 sudionika nadmašila je prošlogodišnju za preko stotinu, a broj zemalja iz kojih su dolazili posjetioci dostigao je gotovo 30, jer su Summitu u Beogradu prisustvovali djelatnici na polju sigurnosti iz:Kine, Kanade, SAD-a, Indije, Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Španjolske, Švicarske, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata,Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Češke, Poljske, Mađarske te zemalja regiona: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Korak dalje urađen je i kada je sama konferencija u pitanju.Odličnim stručnim izlaganjima osmero predavača iz vodećih svjetskih i regionalnih kompanija pridružena su predstavljanja osam uspješno izvedenih projekata.Pomno odabrani tako da pokriju što više segmenata sigurnosti, predavači u stručnom dijelu su govorili o regionalnoj ekonomiji, bežičnim tehnologijama kontrole pristupa, trendovima na svjetskom tržištu sigurnosti,integraciji, suvremenim videonadzornim rješenjima, konceptu interneta stvari, pametnim domovima,sigurnosti za digitalnu ekonomiju te konvergenciji menadžmenta sigurnosti. Teme su, zapravo, zadirale u gotovo sve sfere onoga što nazivamo suvremenim konceptom sigurnosti, koji odlikuje snažna sprega informacijskih i sigurnosnih tehnologija, povećanje inteligencije sigurnosne opreme, pojačana zaštita kredencijala, prijenos ka IP-u, cloudu i bežičnom pristupu, umreženost i integracija itd. Konferencijski dio oplemenjen je i nastupima stand up komičara i plesne grupe koja je simulirala rad tajnih agenata i loših momaka, dodavši time nit atraktivnosti cijelom događaju.

Kada je riječ o predstavljenim projektima, kompanije Alarm automatika, Bosch, Dahua, DBS, JKP Informatika, Hikvision, Špica i Zarja sudjelovale su takmičenju Case Study Excellence Awards, u kojem su predstavile niz slučajeva iz prakse u kojima je sigurnosna oprema igrala ključnu ulogu. Od hotela Hilton u Podgorici, stadiona Rujevica u Rijeci, Nacionalne galerije Slovenije, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine do nadzora beogradskog javnog prijevoza – projekti su izazvali vidno interesiranje svih sudionika, koji su time imali priliku da se iz prve ruke upoznaju s rješenjima koje mogu implementirati u vlastitom poslu. Odlukom 270 sudionika koji su glasali epitet najboljeg projekta ponio je projekt Alarm automatike „Integrirano rješenje zaštite stadiona Rujevica u Rijeci“, drugo mjesto je osvojila kompanija DBS sa „Unapređenjem sigurnosti Beogradskog sajma“, dok je treće mjesto osvojila JKP Informatika za projekt „Novi Sad, pametan i siguran grad“. Najboljima su podijeljena priznanja, a nagrade su dobili i svi sponzori Adria Security Summita te prisutni sudionici, dok su posebne nagrade sponzora dodijeljene slučajnim odabirom putem aplikacije Adria Security Summit, koju je bilo neophodno instalirati na mobitel.

Nakon završetka dva radna dana Summit je u ugodnom druženju prešao na ulice Beograda. U pratnji profesionalnih turističkih vodiča posjetioci Summita mogli su se upoznati s bogatom historijom glavnog grada Srbije, obići poznate znamenitosti iz različitih povijesnih perioda te kušati lokalne specijalitete u tzv. Boemskoj četvrti.

Nastavljajući protežirati regionalni karakter, u narednim danima će predstavnici organizatora magazina a&s Adria te partnera Hrvatskog ceha zaštitara, Srpske asocijacije menadžera korporativne sigurnosti, Zbornice za razvoj slovenske privatne zaštite i Komore Republike Makedonije za privatno osiguranje odrediti sljedeće mjesto održavanja. Nakon Sarajeva i Beograda Adria Security Summit će septembra 2017. ugostiti jedna od država regije: Hrvatska, Slovenija ili Makedonija. Više informacija možete saznati putem stranica asadria.com i adriasecuritysummit.com.