Pozivamo Vas na nacionalno hibridno strukovno savjetovanje: „Valjana pravna osnova u privatnoj zaštiti“ koje će se održati u petak 26.11.2021. s početkom u 10.00 sati putem Zoom aplikacije.

Na nacionalnom strukovnom online savjetovanju raspravljati će se o valjanoj pravnoj osnovi u privatnoj zaštiti.

O SAVJETOVANJU

Zaštita koja nije osigurana od strane države treba biti ugovorena s pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje za privatnu zaštitu. Osnova za provedbu djelatnosti je člankom 6. Zakona o privatnoj zaštiti, pisani ugovor sklopljen s korisnikom temeljem valjane pravne osnove. Valjanu pravnu osnovu sukladno Zakonu o privatnoj zaštiti dokazuje korisnik privatne zaštite, a ne pravna osoba ili obrt koji javno nudi ili ugovara poslove privatne zaštite.

Ukoliko se ugovara privatna zaštita bez valjanje pravne osnove predviđena je prema Zakonu o privatnoj zaštiti novčana kazna od od 40.000,00 do 100.000,00 kn, uz kažnjavanje odgovorne osobe.

Primjena navedenih propisa u praksi je pokazalo nemogućnost ispunjavanja propisanih uvjeta prilikom ugovaranja i provođenja poslova privatne zaštite kod korisnika, zbog općih uvjeta nesređenosti sustava gruntovne i katastra u RH, brojnih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, te dodatnih administrativnih opterećenja korisnika i pravnih osoba ovlaštenih za poslovne privatne zaštite.
Istovremeno moguće štete koje mogu nastati ne provođenjem usluga zaštite zbog nemogućnosti njihovih ugovaranja uvelike premašuju propisane sankcije, čime se ne postižu pozitivni učinci odredbi iz novog Zakona o privatnoj zaštiti.

S obzirom na navedeno organizira se nacionalno strukovno hibridno savjetovanje: Valjana pravna osnova u privatnoj zaštiti, 26.11.2021. putem Zoom aplikacije koje će okupiti dionike sustava – Ministarstvo unutarnjih poslova, predstavnike pravnih osoba i obrta za poslove privatne zaštite, odvjetnike, suce i korisnike usluga privatne zaštite.

SUDJELOVANJE I PRIJAVA ZA SAVJETOVANJE

Za sudionike osigurano je sudjelovanje BEZ NAKNADE uz obveznu prijavu! Prijave za sudjelovanje primaju se do popunjena kapaciteta, a zaprimati će se prema redoslijedu prijava!

Molimo prijavite odmah Vaše sudjelovanje putem slijedećeg LINKA

POSTAVLJANJE PITANJA

Sudionici mogu prilikom prijave za sudjelovanje postaviti svoja pitanja, te na Savjetovanju dobiti na njih odgovore.

Pitanja je moguće postaviti najkasnije do petka 19.11.2021.

Radujemo se Vašem sudjelovanju!