APEL HRVATSKOG CEHA ZAŠTITARA – STRUKOVNE ZAŠTITARSKE KOMORE

„Mislite na nas – mi brinemo o Vašoj sigurnosti!“

Upućujemo apel javnosti da sada, kada su u tijeku izvanredne okolnosti zbog širenja korona virusa, mislite na zaštitarke i zaštitare koji obavljaju svoje poslove u zdravstvenim ustanovama, javnim prostorima, na ulazima objekata u koje odlazite te mnogim drugim mjestima kojima se krećete. Oni brinu o Vašoj sigurnosti, sigurnosti objekata koje štite te cjelokupnog društva, 24 sata dnevno, dodatno se izlažući riziku od potencijalne zaraze aktivnim virusom.

Ovim putem Vas molimo za povećano strpljenje i razumijevanje prilikom dolazaka u štićene prostore i da se pridržavate slijedećih preporuka u cilju osobne zaštite zaštitarki i zaštitara:
– držite razmak od 1.5 metar prilikom razgovora
– zaštitarke i zaštitari mogu obavljati samo poslove koji su propisani zakonom o privatnoj zaštiti
– zaštitarke i zaštitari u svom radu koriste osobnu zaštitnu opremu (maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju)
– izbjegavajte nepotrebne socijalne kontakte kad god je to moguće
– prilikom kihanja i kašljanja potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom.

Preko 15 000 zaštitarki i zaštitara u tjelesnoj i tehničkoj temeljem posebnih ovlasti svakodnevno brinu o Vašoj sigurnosti u javnim prostorima te su prvi kontakt prilikom Vašeg ulaska u brojne tvrtke i institucije.

Oni svoj posao obavljaju u smjenama od 12 sati i odgovaraju na sve vrste rizika s kojima se susreću. Oni su lice i duša privatne zaštite. Zaštitarke i zaštitari u tjelesnoj i tehničkoj zaštiti mogu biti Vaši roditelji, susjedi, prijatelji ili poznanici te obavljajući svoj primarni posao, imaju veoma važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv koronavirusa.

U Zagrebu, 17.03.2020.
Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora