Predstavnici Ceha sudjelovali su na Konferenciji Racviac-a (Centre for Security Cooperation) : JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO U ZAŠTITI KRITIČNE INFRASTRUKTURE koja se održavala u Zagrebu od 19-20.09.2017. Konferencija se održavala pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Na konferenciji su sudjelovali njegova ekselencija gospodin Haydar Berka, direktora Racviac-a, gospodin Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, Branko Slak, predsjednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, predstavnici veleposlanstava, državnih tijela, agencija, međunarodnih organizacija, poslovnih subjekata iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije, Turske, Švicarske, Italije i Hrvatske.

Predsjednica Ceha prigodno se uvodno obratila sudionicima Konferencije i u ime članica i Strukovne zaštitarske Komore zaželjela dobrodošlicu i uspješan rad u Zagrebu.

Nadalje, govorila je o gledištu Europske konfederacije Udruženja industrije privatne zaštite i sigurnosti – COESS-a prema Zaštiti kritične infrastrukture u EU koje:

  • počiva na važnoj ulozi privatne zaštite (prevencija, zaštita i sigurnost)
  • bazira se na javno-privatnom partnerstvu
  • bazira se na visokoj razini kvalitete i usluge
  • priznavanju pružatelja privatne zaštite kao pouzdanog partnera od nadležnih državnih tijela i vlasnika objekata kritične infrastrukture

Na razini EU postoje mnogi dobri primjeri dobre prakse javno-privatnog partnerstva u zaštiti kritične infrastrukture, u pojedinim članicama EU objekti kritične infrastrukture su u privatnim rukama i njih štite privatne zaštitarske tvrtke na najvišoj razini pružanja usluge.

U Republici Hrvatskoj – Zakonom o zaštiti kritične infrastrukture stvoren je normativni okvir za definiranje, identifikaciju, određivanje i zaštitu nacionalne i europske kritične infrastrukture.
Europska direktiva 2008/114/EC o identifikaciji i određivanju europskih kritičnih infrastruktura – ima naglasak na uključivanje privatnog sektora.

Privatna zaštita u RH na visokom je nivou kvalitete usluga, stručnosti, profesionalnosti i znanja, te svakodnevno pružajući usluge pravnim i fizičkim osobama iz područja privatne zaštite prvenstveno preventivni-dodatni nivo zaštite od onog koji jamči država na tržištu, sukladno okvirima važećih zakonskih propisa (npr. Zakon o privatnoj zaštiti i dr.), koji prepoznaju važnost i značaj sigurnosti.

U industriji privatne zaštite samo u segmentu tjelesne zaštite gotovo 15 000 zaštitara aktivno skrbi o sigurnosti imovine i osoba u RH, doprinosi sveukupnoj razini sigurnosti u društvu, te time kao i sastavnim dijelom nacionalne sigurnosti. Zaštitari obavljaju svoje poslove temeljem licence Ministarstva unutarnjih poslova nakon provedenih provjera, propisne edukacije i položenih ispita, te provode redovita vježbovna gađanja kratkim vatrenim oružjem.

U Republici Hrvatskoj kao primjer možemo navesti preuzimanje poslova privatne zaštite od strane policije u Zračnim lukama.

Kao strukovno udruženje industrije privatne zaštite pozdravljamo donošenje Nove strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske koja uključuje sektor privatne zaštite, predviđa kontinuiranu izobrazbu i obuku, razmjenu informacija i podataka, jačanje preventivnog djelovanja i povećanje otpornosti nacionalne kritične infrastrukture koordiniranim sveobuhvatnim nastupom javnog i privatnog sektora.

Podržavamo uključivanje sektora privatne zaštite u budući sustav domovinske sigurnosti s ciljem postizanje sinergijskoga preventivnog učinka sprečavanja i uklanjanja posljedica štetnih, izvanrednih ili kriznih događaja i skraćivanja vremena povratka u normalno stanje.

Više informacija na: www.racviac.org i www.zastita.info.
Izvor slika: www.zastita.info