Hrvatski ceh zaštitara sudjelovao je na „Savjetovanju o lokalnoj samoupravi“ koje se u organizaciji Udruge gradova održavalo  od 22. – 24. 5.2024. godine.

Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha održala je izlaganje na temu: “Kako do sigurnog grada?”  u kojem je predstavila djelatnost privatne zaštite kao sigurnosne gospodarske djelatnosti, Europske projekte zaštite javnih prostora, kako provoditi zaštitu gradova projektiranjem, korištenjem tjelesne zaštite, tehničke zaštite i drugih integralnih rješenja sukladno pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj.

Naglasila je da poslove privatne zaštite mogu javno nuditi i ugovarati samo one pravne osobe i obrtnici koji imaju odobrenje za obavljanje djelatnosti privatne zaštite, temeljem pisanog ugovora. Primjena Zakona o privatnoj zaštiti obvezujuća je za sve dionike koji na bilo koji način sudjeluju ili koriste sustav privatne zaštite – javni sektor, lokalna samouprava, korisnici u realnom sektoru, proizvođači, uvoznici, građevinski i drugi sektori.