Prošli tjedan je u Londonu održan IFSEC International, međunarodni sajam sigurnosne industrije koji su, kao i svake godine obišle i naše članice.

Osim obilaska štandova proizvođača na koji su se mogli vidjeti noviteti u ponudi sajam je nudio i veliki broj stručnih seminara, a neke od tema bile su zaštita granica, video analitika, upotreba dronova, informatička sigurnost.

U sklopu IFSEC održan je na štandu BSIA i sastanak COESS Monitoring and Remote Surveillance Committee čiji je član i Ceh. Na sastanku je u ime Ceha sudjelovala potpredsjednica Ceha Renata Dončević. Najbitnije teme ovog sastanka bile su usklađivanje teksta preporuke za dojavne centre koje COESS planira izdati krajem godine, a vezana je i uz izlazak nove norme EN50518.

IFSEC Pažitka

Robert Pažitka,
član Nadzornog odbora Ceh-a

 

Inače, norma EN50518 u većini zemalja EU ima obaveznu primjenu (kao što je i kod nas navedena u Pravilniku o popisu normi i prihvaćenih pravila struke u primjeni zaštite novčarskih institucija), a u preostalim zemljama je preporučena za korištenje. Norma propisuje uvjete koje dojavni centar treba zadovoljiti da bi bio certificiran po toj normi.

Slijedeće godine sajam IFSEC se održava od 18-21. lipnja 2018 godine.