Povodom obilježavanja 28. svibnja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske podsjetimo se da je 28 svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj održana prva službena smotra brigada Zbora narodne garde-ZNG.

U tom povijesnom događaju uz svečani mimohod po prvi puta su predstavljene brigade ZNG-a.

Postrojavanje ZNG-aSvečani prijavak i polaganje prisege prvom hrvatskom Predsjedniku Franji Tuđmanu podnio je Neven Martić koji je bio dugogodišnji predsjednik uprave AKD-Zaštite, dopredsjednik Hrvatskog ceha zaštitara i predsjednik Udruženja tjelesne zaštite, a danas član Nadzornog odbora Ceha.

Bila je to prva službena smotra i predaja prijavka, te je čin bio povijesno osnivanje hrvatskih kopnenih snaga. U mimohodu su sudjelovali i predstavnici policije, Počasne predsjedničke garde, kao i povijesna postrojba sinjskih alkara. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom Predsjedniku Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga. Sjećanje na taj povijesni dan za oružane snage Republike Hrvatske svake godine se 28 svibanj obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i  Dan  Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski ceh zaštitara zahvaljuje gospodinu Nevenu Martiću na njegovom nesebičnom doprinosu u Domovinskom ratu, te posebice u njegovom angažmanu i zalaganju u radu Ceha u proteklih 25 godina.

Izvor:

Hrvatski vojnik, Wikipedia, Obris.org, Djurok.com